Piątek, 19 kwietnia 2024 r.

Autor: Witold Paluszak   Data: 2021-12-10
SROKI ZŁODZIEJKI
Zastanawiałem się jak zareagować na sporą falę hejtu jaka wylała się na pocztową Solidarność po zawarciu w październiku porozumienia z Zarządem w sprawie wzrostu wynagrodzeń pracowników poczty i zakończeniu sporu zbiorowego w tym temacie.
Wiele osób niesionych na fali hejterskiej zadymy zanurzało się w tym nurcie obśmiewania szydzenia i malkontenctwa.
Ja znając realia i możliwości hejtujących, którzy na codzień podobno są reprezentantami pracowników i mają na sztandarach wypisane hasło dbania o ich dobro, oczekiwałem że pokażą swoją skuteczność i podniosą poziom osiągniętego przez Solidarność kompromisu o kolejne wymierne i wartościowe w liczbach porozumienie, o jakie przecież czynią starania będąc w nieustannym sporze zbiorowym z Zarządem PP.

No niestety, pomimo że od "zdrady" (przyp. powszechnie używanego określenia przez autorów hejtu) Solidarności upłynęły dwa miesiące, to oprócz nieustannego ataku na Solidarność niczego lepszego dla pracowników hejterzy nie wynegocjowali.
I właściwie na tym można byłoby zakończyć tę refleksję gdyby nie pojawiły się nowe okoliczności w sprawie.
Mianowicie dwie sroki wykradły z treści październikowego porozumienia Solidarności akapit:

"Ponadto Zarząd Spółki zadeklarował, wypłatę jednorazowej nagrody w wysokości 500 zł brutto pod warunkiem uzyskania przez Pocztę Polską SA w 2021 r. środków z tytułu Tarczy Antycovidowej" i podrzuciły Zarządowi w formie stanowiska ??? żądanie wypłaty rzeczonych 500 zł uznając, że Zarząd PP tym samym spełni jeden z postulatów tej specyficznej sroczej rodziny.

W najśmielszych snach nie spodziewałem się, że ktoś może wpaść na tak szatański pomysł i hejtując porozumienie po upływie dwóch miesięcy przypisze sobie zasługę w uzyskaniu korzyści, które zostały w tym porozumieniu zagwarantowane przez poważnych partnerów Zarząd PP oraz Solidarność.

Ostatnio w mediach jest głośno o pewnej politycznie umocowanej parze "krzykliwych błaznów manipulantów i nieudaczników".
Nie miałem jednak oczekiwania i pojęcia że taka para zaszczyci szeregi Poczty Polskiej.

Witold Paluszak
Pozdrawiam