Czwartek, 18 kwietnia 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2018-03-28
Wybory do Rady Nadzorczej PP SA - Rekomendacja pocztowej "Solidarności"
Panie i Panowie, Koleżanki i Koledzy,
na ogół rzadko zdarza się nam pisać tekst, przy którym nie mamy żadnych wątpliwości, który piszemy szybko, bo mamy do niego przekonanie i nie odczuwamy potrzeby naszego polskiego, pogrążania się w rozterkach, oraz zbędnej analizie. Dzisiaj mam szczęście znalezienia się w takiej jednoznacznej sytuacji. Spoczywa bowiem na mnie obowiązek uzasadnienia decyzji władz wykonawczych naszego Związku, rekomendującej pocztowym wyborcom, pracowniczych kandydatów do Rady Nadzorczej.
Znaleźliśmy na dwa miejsca mandatowe dwóch dobrych kandydatów.
Aby wyrównać wynikające z tradycji szanse, odwrócę wyjątkowo kolejność alfabetyczną, Leszek Gawarecki, Andrzej Bodziony.
Nie dostrzegam słabych stron u naszych kandydatów. Zwrócę uwagę na ich, wybrane przeze mnie, silne strony. Tylko na wybrane, bo musimy się koncentrować na sprawach ważnych. Nasi kandydaci, to doświadczeni pracownicy Poczty Polskiej. Jednocześnie są ciągle jeszcze pełni energii i młodzi. Przez różne ścieżki pocztowej pracy dotarli na obecne stanowiska. Swoją obecną pozycję zawdzięczają jednak tym samym cechom osobistym, kompetencji zawodowej, odwadze i pracowitości. Wiem, że dostrzegają różne nieprawidłowości występujące w naszej Firmie. W swoich miejscach pracy podejmują właściwe działania naprawiające Pocztę. Porównując nasze Przedsiębiorstwo do armii, Andrzej Bodziony i Leszek Gawarecki są w tej chwili są zdolnymi, frontowymi oficerami. Jestem pewien, że gdy znajdą się w Radzie Nadzorczej będą właściwie wpływali na decyzje strategiczne, których tak nam brakuje, oraz należycie i godnie reprezentowali interesy pracowników Poczty Polskiej.
Leszek Gawarecki sprawdził się w Radzie Nadzorczej obecnej kadencji, niestety nie miał wsparcia w innych członkach Rady. Dwóch przedstawicieli pracowników, mówiących jednym głosem, to silny zespół. Do stworzenia takiego zespołu zachęcam wszystkich, którzy wezmą udział w wyborach. Nie rekomendujemy działaczy związkowych, czy biurkowych, pocztowych teoretyków od tabelek. Nasi kandydaci są praktykami otwartymi na dialog z pracownikami.
Napisałem wcześniej, że to dobrzy kandydaci, zgadzam się z tezą, że czasem "lepsze jest wrogiem dobrego", ale gwarantuję, że Rada Nadzorcza z takimi przedstawicielami pracowników będzie lepsza od obecnej.
Głosujmy na kandydatów na pozycji 1 i pozycji 3.

Bogumił Nowicki
przewodniczący pocztowej "Solidarności"