Niedziela, 5 grudnia 2021 r.

Autor: Prezydium KM   Data: 2007-04-13
Referendum strajkowe
Przypominamy, że decyzją z dnia 30 marca br. Komisja Międzyzakładowa zobowiązała wszystkie Organizacje Podzakładowe do kontynuowania referendum strajkowego. Referendum to jest elementem prowadzonego sporu zbiorowego z pracodawcą. Podtrzymujemy stanowisko, że pracownikom Poczty Polskiej należy się znacznie więcej, niż zaoferowało Kierownictwo. Szczególnie w kwestii podwyżek, które nie są adekwatne do wzrostu wynagrodzeń w innych działach gospodarki i nie rekompensują realnego spadku wynagrodzeń spowodowanego inflacją w ciągu kilku ostatnich lat.

Brakuje niewiele, aby referendum było ważne. Po przeprowadzonym referendum mogą zostać przez nas zastosowane wszelkie formy protestu – z gwarancją bezpieczeństwa dla protestujących. W związku z docierającymi do nas sygnałami, że w kilku miejscach referendum może być utrudniane, prosimy o pilne zgłaszanie podobnych przypadków. Wszystkie one są skrupulatnie notowane i mogą posłużyć do podjęcia odpowiednich kroków prawnych wobec osób odpowiedzialnych. W przypadku problemów organizacyjnych służymy pomocą w przeprowadzeniu referendum. Kontakty do członków Prezydium w zakładce "władze".

Tygodnik
Solidarność