Wtorek, 23 kwietnia 2024 r.

Autor: Krystyna Krzyżewska   Data: 2007-06-01
Porozumieniem zakończył się spór o płace w fabryce International Paper w Kwidzynie (23.05)
W ubiegłym tygodniu dwa związki zawodowe będące stroną w sporze zbiorowym - "Solidarność" i NSZZ Pracowników IP - informowały o tym, że trwające 3 miesiące negocjacje skończyły się fiaskiem. Pracodawca proponował wzrost wynagrodzenia zasadniczego średnio o 300 zł i jednorazową nagrodę dla każdego w wysokości 500 zł lub wzrost wynagrodzenia zasadniczego średnio o 350 zł, ale jednocześnie podwyżki miały za sobą pociągnąć redukcję zatrudnienia. Natomiast związki zawodowe domagały się 320zł dla każdego pracownika i 80 zł, dodatku o którym decydowaliby kierownicy, oraz utrzymania zatrudnienia na dotychczasowym poziomie.
Zarządy związków podjęły uchwałę o przeprowadzeniu referendum w sprawie akcji strajkowej i oflagowaniu zakładu. Nim jednak do tego doszło, w poniedziałek obie strony jeszcze raz zasiadły do rozmów.
- Zakończyliśmy spór zbiorowy, podpisując porozumienie - poinformował Marek Krzykowski, prezes zarządu International Paper
Każdy z kwidzyńskich pracowników koncernu papierniczego dostanie pensję wyższą o 220zł, natomiast w lipcu o kolejnych podwyżkach indywidualnie będą decydować kierownicy.