Wtorek, 23 kwietnia 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2017-03-31
Komunikat po zebraniu Komisji Międzyzakładowej
Komisja Międzyzakładowa w pierwszym punkcie posiedzenia w dniu 29 marca br. zatwierdziła sprawozdanie finansowe i wykonanie budżetu za 2016 rok oraz przyjęła preliminarz na rok bieżący.

W dalszej części zebrania odbyła się długa i merytoryczna dyskusja na temat podwyżki wynagrodzeń pracownikom Poczty Polskiej SA w 2017 roku. Członkowie Komisji Międzyzakładowej źle ocenili postawę przedstawicieli Pracodawcy w trakcie rozmów dotyczących funduszu wynagrodzeń na rok 2017, odbywających się w trybie Art. 10 Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy, które zakończyły się brakiem porozumienia w tej kwestii. Nasze niezadowolenie w tej sprawie oraz oczekiwania Związku w sprawie wzrostu wynagrodzeń zasadniczych pracowników Poczty Polskiej SA wyraziliśmy w przyjętym stanowisku, które w dniu dzisiejszym zostanie przekazane Zarządowi PP SA a w godzinach popołudniowych opublikowane na naszej stronie internetowej. Już teraz jest ono dostępne u Przewodniczących Komisji Podzakładowych. W przeciwieństwie do dość enigmatycznych postulatów innych podmiotów, nasza organizacja związkowa wystąpiła z konkretnym żądaniem wzrostu płacy zasadniczej.

W kolejnym punkcie zebrania KM przyjęła uchwałę o zwiększeniu ilości osób upoważnionych do reprezentowania naszej organizacji związkowej w utworzonej w celu rozpoczęcia działalności gospodarczej spółki z o. o. Osobami upoważnionym do reprezentowania Komisji Międzyzakładowej w powyższej sprawie są: Bogumił Nowicki, Andrzej Piekarz, Wanda Kociołek, Anna Żarkowska, Sławomir Steltmann.

Odbyła się również dyskusja w temacie przedstawicieli handlowych, ich oczekiwań płacowych, realizacji przez nich zadań i oczekiwań jakie Poczta Polska przed nimi stawia. Zauważono brak synergii między sprzedawcami zawierającymi umowy na realizację usług a wykonawcami. W tej sprawie strona społeczna wystąpi do Pracodawcy z wnioskiem o pilne spotkanie. NSZZ Solidarność reprezentował będzie Jerzy Raciborski oraz jeden z członków Prezydium KM, powołany na najbliższym zebraniu.

Ustalono miejsce i termin zwołania Walnego Zebrania Delegatów OM NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej, odbędzie się ono 16/17 maja 2017 r. w Spale. Prezydium KM na najbliższym posiedzeniu ustali listę gości, którzy zostaną zaproszeni na spotkanie z Delegatami.

Członkowie Komisji Zakładowej również dokonali oceny działania członków Zarządu Poczty Polskiej SA, w posumowaniu dyskusji Komisja zleciła Prezydium KM przygotowanie stanowiska w tej sprawie i stąd pilnie zwołano jego posiedzenie na dzień 4 kwietnia br.

Również w sprawie projektu Regulaminu Premiowania odbyła się szeroka dyskusja członków KM, upoważniono Wandę Kociołek i Witolda Paluszaka do podpisania w imieniu naszej organizacji związkowej stosownych dokumentów umożliwiających wprowadzenie w życie nowego regulaminu.

Wojciech Redestowicz, przewodniczący KP NSZZ Solidarność Pracowników PP w Radomiu, omówił bieżącą sytuację w Radomiu oraz RS Warszawa Województwo związaną z likwidacją DER. W tej sprawie organizacja podzakładowa oraz członkowie związku otrzymają pełne wsparcie ze strony Pocztowej Solidarności.