Niedziela, 5 maja 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2024-02-22
Nasz baner przy grobie Bł. ks. Jerzego Popiełuszki
W Warszawie są tylko dwa miejsca tego typu ? grób Nieznanego Żołnierza na pl. Piłsudskiego i grób Błogosławionego Męczennika Jerzego Popiełuszki na warszawskim Żoliborzu, przy kościele św. Stanisława Kostki. Przy tym pierwszym stoją młodzi żołnierze, którzy dzieje grobu i prochów tam złożonych znają z książek do historii. Przy mogile Kapłana czuwają członkowie NSZZ Solidarność, którzy swoją służbą spłacają dług, dziękują za dobro, jakie otrzymali.
Służba ta powstała jeszcze za życia ks. Jerzego, w końcu 1982 r., gdy wrzucono cegłę z materiałem wybuchowym do mieszkania i zagrożone było jego życie. Zawiązała się wtedy grupa osób pełniących całonocne dyżury przy plebanii Księdza i na terenie przykościelnym. Na dobre jednak zaczęła działać po jego śmierci. Regularną straż przy grobie pełnią przedstawiciele naszej Organizacji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej Magdalena Mikulewicz z Katowic oraz Krzysztof Gruszczyński, Wiesław Gutowski, Robert Hyter z Warszawy, którym składamy wielkie podziękowanie.
W czwartek (15.02.2024 r.) zawiesili oni na ogrodzeniu przy grobie ks. Jerzego okolicznościowy baner z nazwą naszego Związku, który zostanie tam na stałe.
Zachęcamy do odwiedzania tego szczególnego dla nas miejsca.