Poniedziałek, 29 kwietnia 2024 r.

Autor: Przewodniczący Bogumił Nowicki, Sławomir Redmer    Data: 2010-07-13
Informacja
13 lipca odbyło się spotkanie przedstawicieli dwóch pocztowych reprezentatywnych organizacji związkowych Związku Zawodowego Pracowników Poczty OPZZ i "Solidarności" Pracowników Poczty Polskiej, z udziałem naszych ekspertów prawnych. Spotkanie było planowane wcześniej jako robocze. Wobec ostatniej decyzji Zarządu Poczty Polskiej S.A., dotyczącej zamiaru dokonania wypowiedzeń zmieniających wszystkim pracownikom Spółki musiało skupić się na ocenie prawnej tej decyzji, ocenie jej skutków społecznych i przygotowaniu planu działań, które będą podejmowane przez związki reprezentatywne i będą proponowane przez nas pozostałym organizacjom związkowym, oraz wszystkim pracownikom. Osiągnęliśmy pełną zgodność w sprawie podejmowanych w najbliższym czasie działań reprezentatywnych partnerów dialogu społecznego w PP S.A. Wszyscy uczestnicy spotkania byli także pozbawieni wątpliwości, że występują podstawowe defekty prawne w podjętych przez Zarząd działaniach. Pierwsza opinię prawną w tej sprawie postaramy się przedstawić w ciągu kilku najbliższych dni.