Niedziela, 5 maja 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2012-12-14
Komunikat po sporze
Koleżanki i Koledzy,
zakończyliśmy spór zbiorowy. Po długim okresie nieefektywnych rozmów udało się nam osiągnąć porozumienie z Zarządem PP S.A. dzięki zdecydowanemu przyśpieszeniu ucierania wspólnego stanowiska w grudniu.
Obydwie strony uważały, że dokonały bolesnego odstępstwa od przyjętych na wstępie założeń własnych.
My nie mogliśmy nie dostrzec ogólnego kryzysu w jaki została wprowadzona Polska, co w 2013 roku będzie rzutowało także na Pocztę. Rząd ponadto przeprowadza przez Parlament prawo pocztowe, które postawi PP w trudnej sytuacji od przyszłego roku.
Zarząd natomiast niewątpliwie zaczął w końcu przyjmować naszą argumentację, co daje nadzieję na przyszłość.
Zespół negocjacyjny w ramach uprawnień otrzymanych od Komisji i Prezydium, zdecydował o podpisaniu porozumienia. Uznaliśmy, że dla większości pracowników istotne będzie uzyskanie przed Świętami nagrody po tym ciężkim roku. Wymiar nagrody był ostatnim elementem porozumienia, który doprowadził do długiej i gorącej dyskusji.
W przyszłym roku okaże się jaka jest faktyczna kondycja Poczty Polskiej. I dojdzie do weryfikacji oceny poziomu uzyskanej przez nas podwyżki płac zasadniczych. Nadal uważamy, że forma Poczty Polskiej jest znacznie lepsza, niż ocenia ją Zarząd.
Nie możemy też udawać, że mieliśmy łatwo. Na pewno wpływ na nasze ostateczne decyzje miał brak poparcia innych związków zawodowych, działających w naszej Firmie. Pozostali partnerzy dialogu społecznego przyglądali się naszym staraniom. Jak pamiętacie, werbalne wsparcie otrzymaliśmy tylko od jednej organizacji. Co zadziwiające, żaden z pocztowych związków zawodowych nie podjął sporu zbiorowego. Podobnie jak w 2008 roku, wszyscy przyłączą się teraz zapewne do tego, co udało się nam osiągnąć.
Ostatecznej oceny efektów sporu zbiorowego dokona oczywiście Komisja Międzyzakładowa, która podjęła decyzje o jego rozpoczęciu.

Dziękuję Koleżankom i Kolegom z Zespołu i władz naszego Związku, za wsparcie, które mieliśmy w sobie wzajemnie.

Bogumił Nowicki

Warszawa 13 grudnia 2012 r.