Niedziela, 5 maja 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2013-01-16
Spotkanie w sprawie zmian w logistyce oraz Prezydium KM
Utworzenie nowej struktury zarządczej w obszarze logistyki Poczty Polskiej S.A. było tematem spotkania przedstawicieli KM NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej z Wiceprezesem Mariuszem Zarzyckim, które odbyło się 15 stycznia br. w Warszawie.
Przyszły dyrektor powoływanej struktury COL Grzegorz Wosiński, który odpowiedzialny jest za wdrożenie projektu, przedstawił informacje dotyczące zakresu i obszarów proponowanych zmian oraz fazy reorganizacji.
Projekt zakłada integrację transportu z platformami logistycznymi (WER), powstanie 9 Regionów Dystrybucji a zmiany będą dotyczyły kierownictwa i pracowników administracji w obszarach wspierania, zarządzania i monitorowania operacji oraz rachunkowości. W chwili obecnej odbywa się rekrutacja na wszystkie stanowiska administracyjne w Centrali i Regionach. Decyzje o zatrudnieniu mają przebiegać kaskadowo z udziałem bezpośrednich przełożonych.
Planuje się zmniejszenie administracji o 150 etatów, w tym o 50 etatów menadżerskich. Wprowadzenie nowej struktury ma nastąpić 1 marca 2013 r.
W dyskusji przedstawiciele Komisji Międzyzakładowej zadali szereg pytań dotyczących tworzenia nowej struktury oraz zgłosili zastrzeżenia co do zasadności prowadzenia rekrutacji zewnętrznej zarówno na stanowiska kierownicze jak i administracyjne. Prezes oraz przedstawiciele pracodawcy odpowiadali również na pytania dotyczące bieżących problemów dotyczących min. realizacji usługi paletowej, brakach w sprzęcie transportującym oraz w taborze, różnych stawek w regionach wypłacanych pracownikom za doręczanie paczek.

Prezydium KM

Po spotkaniu w sprawie zmian w Centrum logistyki odbyło się posiedzenie Prezydium Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej.
Prezydium zajęło się min. proponowanymi przez Pracodawcę zmianami w Zakładowym Układzie Zbiorowym Pracy i Regulaminie Pracy.
Skarbnik KM przedstawił informację dotyczącą wykonania budżetu za 2012 r. oraz prowizorium budżetu na 2013 r.
Ustalono również termin kolejnego posiedzenia Komisji Międzyzakładowej, o którym członkowie KM zostaną w najbliższym czasie poinformowani.