Niedziela, 19 maja 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2013-04-26
Spotkanie z Prezesem PP S.A. i kierownictwem CZZL
Na zaproszenie Pracodawcy, w dniu 25 kwietnia br. w Warszawie, odbyło się spotkanie Prezydium KM NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej z Prezesem PP S.A. oraz kierownictwem Centrum Zarządzania Zasobami Ludzkimi. Spotkanie to było wynikiem wielu interwencji, postulatów i zgłaszanych nieprawidłowości w zakresie zarządzania pracownikami, które zdaniem związku mają miejsce w spółce.

Członkowie Prezydium KM poruszyli między innymi następujące tematy:
- rekrutacje - proces kosztowny, nieprzydatny, kompletnie nieczytelny.
- zmiany warunków pracy i płacy pracownikom poprzez zawieranie indywidualnych porozumień, zatrudnianie na cząstki etatów.
- ograniczenia w zatrudnieniu powodujące brak możliwości realizacji urlopów (bieżących i zaległych), rosnącą liczbę godzin nadliczbowych, pracę ponad ustawowy wymiar czasu pracy, rozbiórki rejonów doręczeń.
- nieprawidłowości w realizacji usługi przesyłka paletowa oraz przy przewożeniu ładunków pocztowych - wynikające również z redukcji zatrudnienia.
- "Instrukcja szybkiego reagowania" - wprowadzana na urzędach pocztowych, ośmieszająca firmę i pracowników w oczach klientów.
- trudności w realizowaniu usług na rzecz Banku Pocztowego - niewłaściwie funkcjonujący moduł bankowości pocztowej, wewnętrzna konkurencja pomiędzy pocztą a bankiem.
- brak odpowiedzi na pisma kierowane do Zarządu lub przewlekłe załatwianie spraw.
- etatyzacja - nie ma jasnych i czytelnych kryteriów dotyczących etatyzacji oraz brak planu zatrudnienia na 2013 rok.
Spotkanie było szczegółowo protokółowane, natomiast Prezes po krótkim wystąpieniu zapowiedział, że na wszystkie poruszone kwestie zostanie w trybie pilnym udzielona odpowiedź.
Na pytanie jednego z prezydiantów czy w tym roku będzie kolejny Program Dobrowolnych Odejść? Dyrektor Nowicki odpowiedział, że taki program już jest przygotowywany.