Sobota, 4 maja 2024 r.

Autor: Sławomir Steltmann   Data: 2013-10-18
Posiedzenie Prezydium i Komisji Międzyzakładowej
W dniach 15-16 października br. w Szczyrku obradowała Komisja Międzyzakładowa NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej, której obrady poprzedziło zebranie Prezydium KM.
W trakcie zebrania dokonano podsumowania naszego udziału w protestach 11-14 września, w których udział wzięło ok. 2000 pocztowców z "Solidarności" oraz przedstawiono propozycje dalszych działań protestacyjnych.
Omówiono dotychczasowy przebieg sporu zbiorowego i dalsze zamierzenia związku w sprawie nowego systemu wynagradzania pracowników PP S.A. a także współpracy z innymi związkami zawodowymi w tym zakresie.
Znaczna część obrad poświęcona była dyskusji na temat sytuacji w Pionie Operacji Logistycznych (POL), Centrum Usług Koncesjonowanych (CUK), zbliżających się wyborów w związku oraz pilotażowi projektu "Dialog".

W trakcie obrad min. przyjęto dwa stanowiska Prezydium oraz stanowisko i dwie uchwały KM.

Stanowisko Prezydium KM nr 1/10/2013
ws. nieprzedłużania w PP SA umów o pracę, zawartych na czas określony

Prezydium Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" negatywnie ocenia praktykę bezrefleksyjnego nieprzedłużania umów o pracę, zawartych na czas określony. Praktyka ta jest stosowana w PP SA jako zasada.
Szczególnie naganne jest takie postępowanie wobec pracowników centrów przychodowych, ma to negatywny wpływ na jakość pracy wykonywanej bezpośrednio na rzecz klientów PP SA. Nieracjonalne jest pozbywanie się pracowników, którzy nabyli już doświadczenie zawodowe, zdobyli odpowiednie kwalifikacje uczestnicząc w szkoleniach, kursach i w ich miejsce zatrudnianie nowych, niewyszkolonych pracowników.
Prezydium Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w imię sprawnego działania Spółki, wnioskuje do Zarządu PP SA, o polecenie racjonalnego analizowania przez Pełnomocników Zarządu PP S.A,. każdego przypadku nieprzedłużania umowy o pracę, zawartej na czas określony.

Stanowisko Prezydium KM nr 2/10/2013
ws. ekwiwalentu za używanie rowerów

Prezydium Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" ocenia obecny wymiar ekwiwalentu za używanie prywatnego roweru do celów służbowych, jako skrajnie oderwany od rzeczywistości. Dotychczasowy parametr 0,07 zł. za 1 km, zdaniem PKM, powinien zostać niezwłocznie podniesiony, co najmniej do 0,20 zł. za 1 km.

Stanowisko Komisji Międzyzakładowej nr 1/10/2013
ws. projektu "Dialog" w PP SA

Komisja Międzyzakładowa NSZZ "Solidarność" negatywnie ocenia projekt "Dialog", uznając go za skandaliczne naruszenie w PP SA praw pracowniczych i zasad współżycia społecznego.
Komisja Międzyzakładowa NSZZ "Solidarność" zobowiązuje Prezydium KM do dokonania szczegółowej analizy tego projektu, oraz do pozyskania opinii prawnej, dotyczącej zarówno jego merytorycznej zawartości jak i sposobu jego wdrażania.
Komisja Międzyzakładowa NSZZ "Solidarność" zobowiązuje Prezydium KM do upublicznienia w/w opinii dla pracowników PP SA.

UCHWAŁA Komisji Międzyzakładowej nr 1/10/2013
ws. wyborów delegatów na WZD Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty

1. Naturalnymi okręgami wyborczymi są organizacje podzakładowe NSZZ "Solidarność" należące do Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty.
2. Nie tworzy się okręgów wyborczych łączonych.
3. W okręgach wyborczych określonych w pkt 1 dokonuje się wyborów delegatów na WZD Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty według klucza: 1 delegat na każdą rozpoczętą liczbę 100 członków odpowiedniej organizacji podzakładowej.
4. Wybory w organizacjach podzakładowych odbędą się w czasie od 1 listopada br., do 31 marca 2014 roku.
5. Rejestracja delegatów na WZD Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty nastąpi do 15 kwietnia 2014 roku.
6. Komisja Międzyzakładowa powołuje Międzyzakładową Komisję Wyborczą na kadencję 2014 - 2018, w składzie:
- Wiesław Gutowski,
- Wanda Kociołek,
- Henryka Król,
- Danuta Paluszek,
- Marcin Soszyński,
- Andrzej Warpas
7. Międzyzakładowa Komisja Wyborcza ukonstytuuje się do 31 października br.

UCHWAŁA Komisji Międzyzakładowej nr 2/10/2013
w sprawie postępowania w ramach zawiązanego sporu zbiorowego

Komisja Międzyzakładowa NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej zobowiązuje Prezydium KM oraz zespół negocjacyjny, do możliwie szybkiego sformalizowania stanowisk stron na zasadzie uzgodnienia lub rozbieżności, w ramach toczących się negocjacji, w sprawie postulatów zgłoszonych przez NSZZ "Solidarność", będących przedmiotem toczącego się sporu zbiorowego z Pracodawcą.
Ponadto Komisja Międzyzakładowa zobowiązuje Prezydium i zespół negocjacyjny do nie podejmowania oficjalnych rozmów w zakresie spraw płacowych, w szczególności o nowym systemie wynagradzania (NSW) pracowników PP S.A., do czasu zakończenia prowadzonego sporu zbiorowego.
Powyższe dotyczy również nie uczestniczenia w pracach międzyzwiązkowych zespołów roboczych.