Poniedziałek, 29 kwietnia 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2014-09-25
Dlatego też pokój społeczny
Koleżanki i Koledzy,
"W ten sposób weszliśmy w etap dialogu nad konkretnymi rozwiązaniami, dlatego też pokój społeczny pozwoli na wypracowanie najlepszych rozwiązań."

Te słowa skrzydlate zarządu PP SA, obojętnie, co poeta miał na myśli, są mottem dzisiejszego komunikatu.

Zarząd dał dwa komunikaty po spotkaniach negocjacyjnych.
Pierwszy, kokieteryjnie zatytułowany: "Fakty". Drugi, dzisiejszy, z którego zaczerpnąłem motto.
Do "Fakty" mamy się odnieść wspólnie w gronie związków, wspólnie negocjujących uzp. Proszę zatem o cierpliwość.
Od siebie zacytuję dziś tylko słowa zacnego i mądrego księdza, który zgrzeszył tylko raz, albo i dwa, popierając dwie formacje polityczne naszego obecnego ministra.
"Góralska teoria poznania mówi, że są trzy prawdy: Świenta prowda, Tyż prowda i Gówno prowda."
Ta trzecia prawda, to "Fakty" zarządu PP SA. Do tej prawdy, jak napisałem, odniesiemy się we wspólnym stanowisku.

Drugi, dzisiejszy komunikat zarządu (ten od motta) PP SA napawa mnie nadzieją. Podzieliłem się tą nadzieją z dziennikarzem Radia Maryja, który zadał mi pytanie, czy rzeczywiście mamy szansę na osiągnięcia porozumienia, jak to stwierdził zarząd PP SA dla polskich mediów.
Zarząd szczerze obnażył dzisiaj wstępny plan pozbawienia pracowników części wynagrodzenia.
My, związki negocjujące z zarządem uzp, wyszliśmy dzisiaj z przełomową, praktyczną, pragmatyczną propozycją układową. Jesteśmy gotowi negocjować i podpisać uzp z zawartym w nim protokołem dodatkowym, którego niepodpisanie było dla zarządu pretekstem wypowiedzenia obowiązującego zaledwie od czterech lat uzp.
Ta wzajemna szczerość daje rzeczywiście nadzieję na postęp.

Za dwa tygodnie, 9 października sprawdzimy czy zarząd dba o "pokój społeczny".

Ponadto, co niezwykle istotne, zarząd zaprzeczył dzisiaj faktom, czyli pracom zespołu specjalnego do spraw wyłączenia CUK z PP, a pracowników CUK z uzp. To ważne oświadczenie dla kilku tysięcy pracowników PP.

O planach działań organizacji i ustaleniach wspólnych związków napiszę jutro.