Czwartek, 2 maja 2024 r.

Autor: Bogumił Nowicki   Data: 2014-10-27
Fundusz wynagrodzeń
Koleżanki i Koledzy,

jak wiadomo w tym roku nie podjęliśmy sporu zbiorowego w sprawie funduszu wynagrodzeń.
W ostatnich sporach o wynagrodzenia nie mieliśmy wsparcia innych organizacji związkowych. Spotykaliśmy się nawet w poprzednich latach z zarzutem, że wyniki sporów niewiele poprawiały parametry środków dla pracowników i tak przewidywanych do wypłaty przez zarząd. Jak pamiętacie, kończyliśmy spory zbiorowe podpisaniem porozumień, których niemal kopie były potem podpisywane, nie wiedzieć czemu, przez drugą organizację reprezentatywną. W tym roku, realizując zapisy Art. 10 zuzp, zgodnie z wcześniejszym porozumieniem, organizacje reprezentatywne i pracodawca określiły sobie czas osiągnięcia ostatecznego porozumienia, dotyczącego funduszu wynagrodzeń osobowych, do końca października.
My w trybie wynikającym z art. 10 p. 2 obowiązującego układu zbiorowego, uzgodniliśmy z zarządem nasze stanowisko w sprawie podziału funduszu w ostatni piątek. Naszym zdaniem stanowczo przedstawiona propozycja pracodawcy była żałosna, ale w tej sytuacji formalnej ( brak sporu zbiorowego) skupiliśmy się na sposobie podziału. Jak się wydaje w tej sprawie możliwy jest tu konsensus.
Zbliża się następny rok, mamy nadzieję, że większość organizacji związkowych zrozumie wreszcie, jaki jest jedyny sposób poprawy płac w Poczcie Polskiej.
Drugi związek reprezentatywny na razie nie podpisał porozumienia w tej postaci. Jeżeli drugi związek reprezentatywny nie podpisze porozumienia, pracodawca będzie mógł postąpić zgodnie z cytowanym zapisem art. 10 pkt 3 zuzp "w przypadku braku porozumienia z reprezentatywnymi organizacjami związkowymi w terminie 14 dni od dnia przedłożenia projektu, o którym mowa w pkt 1, pracodawca samodzielnie ustala wysokość funduszu wynagrodzeń osobowych, uwzględniając w miarę możliwości propozycje organizacji związkowych".
Nie podaję szczegółowych zapisów z piątkowych rozmów, ponieważ miał być przyjęty wspólny komunikat po podpisaniu porozumienia, a w tej chwili jeszcze nie wiadomo, czy porozumienie zostanie podpisane przez wszystkich i jaka będzie faktyczna metodologia podziału rezerw tegorocznego funduszu płac.

Bogumił Nowicki